Από την πόλη στο χωριό

Από την πόλη στο χωριό

Μια ζωή στην πόλη – 41 ολόκληρα χρόνια – και από αυτά τα μισά να δουλεύω, να τρέχω σαν τρελή να προλάβω. Ειδικά τα τελευταία χρόνια , η μέρα να μου φτάνει. Τόσα πράγματα που πρέπει να γίνουν και οι ώρες της ημέρας να είναι λίγες. Ένας θόρυβος ατελείωτος,αυτοκίνητα,κορναρίσματα,φωνές που δεν σταματούν καμία ώρα της ημέρας. Και ένας μόνιμος εκνευρισμός που δεν μπορείς να προλάβεις τίποτα, που είσαι μπλοκαρισμένος στο αυτοκίνητο με μια τρελή κίνηση, που βρίσεις τον μπροστινό σου γιατί έκανε βλακεία, που είσαι μόνιμα κατσουφιασμένος, που δεν ανταλλάζεις ούτε μια καλημέρα. Και τα λέω όλα αυτά που έμενα και λίγο έξω από την πόλη και σε μονοκατοικία. Που είχα την πολυτέλεια να έχω και κήπο και πάρκινγκ και όλα τα καλά!

Και όμως ένιωθα πολλές φορές ότι πνιγόμουν. Σε συνδυασμό με την όλη μου πορεία, η μετακόμιση στο χωριό ήταν για μένα η σωτηρία.

Στην αρχή δεν καταλάβαινα και πολλά από το τι εστί ζωή στο χωριό.Συνέχιζα με απίστευτο τσίτωμα χωρίς να ξέρω γιατί. Υπερκινητική,αγχωτική και εκνευρισμένη.Και ένα βράδυ χωρίς να έχει γίνει τίποτα ιδιαίτερο, απολαμβάνοντας ένα ποτό στο μπαλκόνι ,αντιλαμβάνομαι ότι δεν ακούγεται τίποτα! Το μόνο που ακουγόταν ήταν η ησυχία. Απόλυτη ησυχία, χωρίς αυτοκίνητα, ούτε ομιλίες ούτε τίποτα. Μόνο εμείς ακουγόμασταν. Απόλυτη ηρεμία!

Και αρχίζεις και βλέπεις και αισθάνεσαι σιγά σιγά τις διαφορές. Για να ψωνίσεις  μεγάλα σούπερ μάρκετ δεν υπάρχουν , υπάρχουν μόνο μίνι μάρκετ. Βρίσκεις ότι θέλεις αλλά δεν έχει εκείνο το ιδιαίτερο που έπαιρνες ή την συγκεκριμένη μάρκα.Στην αρχή το θεωρείς αρνητικό και οι πρώτες σκέψεις» ούτε τα απαραίτητα δεν μπορούμε να βρούμε εδώ» και άλλα τέτοια ξεπηδούν στο μυαλό. Άρα αγοράζουμε ποιο συγκεκριμένα πράγματα και τα απαραίτητα.Έτσι κάνουμε και οικονομία , δεν αγοράζουμε περιττά.

Το αυτοκίνητο πλέον δεν το χρησιμοποιώ καθημερινά. Αραιά και που πλέον. Παντού μπορείς να πας με τα πόδια – οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές. Τα μαγαζιά δίπλα, η πλατεία του χωριού, το σχολείο. Χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για εκδρομές ή για να πάμε στην πόλη!

Τι συναίσθημα και αυτό,πάω στην πόλη! Για να ψωνίζω, για βόλτα!

Και βέβαια παντού λες καλημέρα.Ξέρεις δεν ξέρεις τον άλλον , μια καλημέρα του Θεού είναι! Κάτι που το έχουμε ξεχάσει στην πόλη.

Και μια ηρεμία που μεταδίδεται και στο τζιτζίκι. Ηρεμία και πολύ παιχνίδι, ξένοιαστο, έξω από το σπίτι ,μαζί με τα παιδιά της γειτονιάς να τρέχει και να γελάει. Και να τον βλέπω να ξαναβρίσκει τις ισορροπίες του σιγά σιγά.

Μικρές ή μεγάλες αλλαγές ανάλογα πως θέλει να το δει κάποιος. Αλλαγές στον τρόπο ζωή , στον τρόπο σκέψης , στην ψυχοσύνθεσή μου. Οι ρυθμοί κατεβαίνουν και εκείνο το σφίξιμο στο στομάχι αρχίζει και φεύγει σιγά σιγά. Αρχίζω να απολαμβάνω στιγμές. Ο πρωινός καφές, ένα καλό βιβλίο,μια βόλτα στο βουνό.

Απολαμβάνω πλέον την ζωή. Την ζωή από πόλη στο χωριό.

 

 

 

8 Σχόλια

 • Callie 25/05/2017 at 11:07 πμ

  Αχ πόσο χαίρομαι για σένα δεν λέγεται! Μαζί σου ζούμε κι εμείς αυτή την αλλαγή και πραγματικά στην ανάρτηση αυτή ένιωσα την ηρεμία σου. Υπέροχη και η αλλαγή στο blog παρεπιπτόντως!

  Reply
  • Mitsiou Antigoni 25/05/2017 at 12:31 μμ

   Σε ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι να μπορώ να σας μεταδώσω λίγη από την ηρεμία που απολαμβάνω και από την αλλαγή στον τρόπο ζωή μου.

   Reply
 • ΙΩΑΝΝΑ 25/05/2017 at 11:46 πμ

  Είναι μεγάλη αλλαγή,όμως είσαι πολύ τυχερή Αντιγόνη!!!Να απολαμβάνεις κάθε στιγμή με την οικογένεια σου,καλημέρα!!!

  Reply
  • Mitsiou Antigoni 25/05/2017 at 12:32 μμ

   Πολύ μεγάλη αλλαγή αλλά μέχρι στιγμής όλα είναι πέραν των προσδοκιών μας.Καλημέρα από το Λιτόχωρο , κάτω από τον Όλυμπο.

   Reply
 • Ελένη Β 25/05/2017 at 3:59 μμ

  Αυτό που λες ένα «γεια» σε όλους είναι ανεκτίμητο!!!

  Reply
  • Mitsiou Antigoni 26/05/2017 at 10:15 πμ

   :))))
   Σε ευχαριστώ πολύ!

   Reply
 • EMY ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΗ 27/05/2017 at 10:34 πμ

  Χαίρομαι πολύ για σένα Αντιγόνη πραγματικά… και παρ’οτι είμαι αμετανόητο παιδί της πόλης, η περίπτωσή σου μου επιβεβαιώνει κάτι που ανέκαθεν πίιστευα, τελικά με τον άνθρωπό σου είσαι ευτυχισμένος και στην άκρη της γης 🙂

  Reply
  • Mitsiou Antigoni 27/05/2017 at 2:53 μμ

   Στην άκρη της γης όπως λες μπορείς να είσαι ευτυχισμένος αν είναι επιλογή σου και βέβαια με τους σωστούς ανθρώπους. Στην τελική είναι πως θέλεις να ζεις.

   Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: